Arhitectul, omul proiectelor inovatoare

Arhitectura este un proces inovator, ce reușește să te surprindă tot timpul cu ceva nou, fiind mereu într-o continuă schimbare.”, după spusele lui Andrei Cristea. Conform lui Vitruvius o construcție trebuie să îmbine cele trei principii ale arhitecturii și anume firmitas, utilitas, venustas (stabilitate, utilitate, estetică).

Proiect casă AutoCAD, Autor: Andrei Cristea

Cât durează conceperea unui proiect de arhitectură și cum abordezi problema în realizarea acestuia?

Realizarea unui proiect poate dura foarte puțin sau poate necesita un timp îndelungat, în funcție de tema de proiect existentă, de dorințele beneficiarului și de locul unde va fi realizat proiectul. Există tot felul de factori care contribuie la realizarea unui proiect, apoi sunt anumite normative, în care trebuie să se integreze proiectul respectiv. Practic trebuie să îmbini utilul cu plăcutul, în sensul în care trebuie să reușești să împaci și dorințele beneficiarului și să-ți lași și propria ta amprentă.

Din perspectiva arhitectului, ce ar trebui să știe un beneficiar atunci când dorește începerea unui proiect?

Un beneficiar ar trebui înștiințat de toate procedurile necesare pentru realizarea proiectului, începând de la obținerea certificatului de urbanism, până la obținerea autorizației, detaliilor de execuție și urmăririi de șantier. De multe ori, beneficiarii nu știu sau nu-și pot expune în cea mai bună versiune cerințele pe care le au, tocmai din acest motiv, un arhitect are datoria de a-i îndruma și de a realiza un proiect care să fie pe placul clienților.

Plan arhitectural, Autor: thecadgeek

Care sunt cele mai întâlnite cerințe pe care clienții și le doresc în proiectele lor de arhitectură?

În privința locuințelor familiare, sunt foarte mulți clienți care citesc tot felul de reviste, care nu sunt de profil și vin către arhitect cu anumite cereri kitschoase, cerând realizarea a tot felul de forme ciudate, stridente, fără bun gust. Este de datoria arhitectului de a-și îndruma potențialii clienți spre alegerea unei construcții calitative, care să îmbine cele trei principii de bază ale arhitecturii, spuse de Vitruvius, și anume firmitas, utilitas, venustas (stabilitate, utilitate, estetică).

Mai concret, tu ce le-ai recomanda clienților care doresc să-și construiască o casă?

Depinde fiecare ce își dorește, dar în principal aș recomanda o arhitectură modernă, high-tech, o casă de maxim 250 mp arie desfășurată, corpuri ale clădirii ce stau în consolă, spații vitrate mari, combinații de lemn cu piatră cu mici accente de culoare și nu în ultimul rând, aș opta pentru o construcție ce nu dăunează printr-o estetică neconformă cu arhitectura locală.

Ce diferențe sunt între practicarea arhitecturii în Franța, față de cea din România?

Meseria de arhitect este recunoscută peste tot în lume, singura diferență ar fi normativele de proiectare, ce pot fi diferite de la o țară la alta. Spre exemplu, România este o țară cu un grad ridicat de seism, tocmai din acest motiv, gradul de rezistență la cutremur este mult mai mare față de cel din Franța. Ca și construcție în sine, se văd unele diferențe. În România sunt multe clădiri noi realizate pe structură în cadre, în comparație cu Franța, unde multe locuințe de mici dimensiuni sunt construite pe zidărie portantă.

Dintre arhitecții internaționali de renume, ai vreun preferat?

Da, preferatul meu este Oscar Niemeyer, un arhitect brazilian, care își integrează clădirile în funcție de context. Construcțiile proiectate de el nu creează o imagine stridentă și astfel arhitectura lui este una fluidă.

Ai putea enumera câteva monumente arhitecturale din țară sau din lume care te-au impresionat?

Da, din lume ar fi Sagrada Familia din Barcelona, Muzeul evreiesc din Berlin și Muzeul de Artă Contemporană Niteroi din Rio de Janeiro, iar din România, ar fi Cazinoul din Constanța.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat asta: